RETSEPTINURK: Saaremaa sea sisefilee

RETSEPTINURK: Saaremaa sea sisefilee

Sügisele lähme vastu ühe toitva, tummise ja saaremaise õhtusöögiga, mis koosneb hõrgust sea sisefileest, toortatra risottost ehk tatrotost ning õunakrõbedikust.
Retseptid tegi Ehtne Saaremaa ning Saaremaa Toidufestivali külastajate jaoks meie oma Saare chef Alar Aksalu.

Asume nüüd aga asja kallale – lubage esimese roana tutvustada, Saaremaa sea sisefilee mõnusa kastmega.

Kui on soov valmistada suurem fileetükk, mis vajab pärast ahjus küpsetamist, siis tuleb see enne pannil üle praadida. Nii tekib lihale koorik, mis ei lase mahladel lihast välja nõrguda. Võib teha ka vastupidi – näiteks siinse retsepti järgi teeme seafileele krõbeda kooriku pärast ahjust tulekut.

Küpsetamisel soovitab Alar kasutada lihatermomeetrit. Siis on kindel, millal liha valmis saab ja nii väheneb oht saada üleküpsenud ja kuiv lihatükk. Alar küpsetab sealiha seni, kuni liha sisetemperatuur on 64 kraadi. Sealiha puhul kehtib sama mis iga teise liha puhul – pärast küpsetamist tuleb lasta lihal puhata ja alles siis lahti lõigata.

KOOSTISOSAD (4-le):

3 sl Mo Saaremaa võid (60 g)
2 sl Saaremaa mett (40 g)

500-600 g Saaremaa Lihatööstuse sea sisefileed

Serveerimiseks: Muhurito tšilli-ploomikastet / rabarberi– või tikrimoos või –chutney

VALMISTAMINE:

Kuumuta ahi 180 C.

Võta ahjukindel pann. Pane või ja mesi pannile ning kuumuta tasasel tulel kuni mesi ja või on sulanud.

Maitsesta seafilee soola ja pipraga, soovi korral ka mõne maitseaineseguga.

Pruunista pannil ümberringi (umbes 5 minutit). Siis tõsta pann kuuma ahju ning küpseta 15-20 minutit.

Võta ahjust välja. Serveerimiseks lõika seafilee paksudeks viiludeks (1,5-2cm) ning tõsta soojendatud taldrikule. Nirista peale veidi kastet.

Kui Sul pannile eriti kastet pole kogunenud, siis tõsta küpsenud seafilee korraks kõrvale, lisa pannile paar supilusikatäit vett ning kuumuta tasakesi ja pidevalt segades kuni saad paraja konsistentsiga kastme.

Liha kõrvale pakub Alar toortatra risottot ehk tatrotot shiitake seentega ning õuna-porgandisalatit mädarõika toorjuustuga.

Kel ruumi veel magustoiduks, siis lihtne ja ajatu õunakrõbedik ehk õuna crumble koos Muhu Jäätise Wabriku leiva-vaniljejäätisega on apseluutselt kindla peale minek!

Retsepti autor: chef Alar Aksalu

 

EHTNE Saaremaa pood
Auriga Kaubanduskekuse I korrusel
E-L 10.00-20.00, P 10.00-18.00
Tel.: 5883 4799
E-post: pood@ehtne.ee
Facebook: Ehtne Saaremaa
Instagram: @ehtnesaaremaa

Telli

Liitu meie uudiskirjaga

Soovid köige selle ehedaga kontaktis olla ja köikse värskemaid uudiseid otse meilile saada? Pole muud lihtsamat, kui jäta siia oma e-mail ja oledki hops uudiskirjalistis.

Saaremaa Ehtne Toode. Ehtne märgis ja Saaremaa toit