EHTNE Saaremaa leib

Mis on tugeva saarlase saladus? 

Rammus õhk, meretagune elu või söövad saarlased seal saarel midagi teisiti? See saladus on Saaremaa leib.

Mõeldes leivale, tulevad inimestele mõttesse erinevad mälestused, lõhnad ning maitsed. Meil kõigil on oma lemmikleib ning viis kuidas me leiba sööme. Nii on ka igal saarlasel oma lemmikleib, mida ta heal meelel ka oma külalistega jagab 

Saaremaal tehtavate leibade valik on lai – see võib olla nii pannileib, vormileib, põrandaleib, näkileib ja ka näiteks lihaleib. Vanadest aegadest on jäänud veel pulmaleib saarlase laule, seda tehakse vaid eritellimusel.

Pulmaleivaga käib kaasas ka üks viis, kuidas neiupõlve nime “ära saata”.  Järgnevas loos tutvustame natukene lähemalt erinevaid Saaremaale iseloomulikke leibasid – neid on meil iganes. Milline neist väärib aga tiitlit “parim Saaremaa leib”, jääb juba sinu otsustada! 

Lääne-Saaremaa saunaõhtu parim kaaslane – Pannileib!

Kõigepealt tutvustame sulle leiba, mis on iseloomulik Lääne-Saaremaale – leib, mis on selle kandi inimestele just Saaremaa leib – nimelt pannileib. Nagu ka pannileiva nimi ütleb, tehakse seda suurel ja madalal pannil. Välimuselt meenutab see plaadikooki ja ka valmib sama kiirelt!

Koostiselt on pannileib traditsioonilisest rukkileivast täitsa erinev.  Kuidas seda siis tehakse? Pannileiba tehakse põhiliselt kartulist, kuid põnevaid variatsioone on mitmeid – näiteks toores kartul, kastme või supijääk, keedetud kartul, kartulipuder, sõltuvalt peretraditsioonidest ning külmkapis leidavast.

Lisaks on pannileiva sees tavapäraselt soolatud või suitsutatud sealiha, sibul, jahu (odrajahu, nisujahu ning vahel ka rukkijahu), sool ning muna. Maitselt meenutab pannileib pigem soolast pirukat ning on tugeva toidukorra eest!

Kui on soov pannileiba Saaremaal sööma minna, saame sulle julgelt soovitada Lümanda Söögimaja – seal saad mõnusat pannileiba tellida koos ehtsa ürdi- ja taimeteega. Tegemist on väga maitsva ning täitva kooslusega! Pannileiva küpsetamiseks ei pea saarlane olema, seda võid julgelt ka ise kodus teha. Erinevaid isuäratavaid pannileiva retsepte leiad internetist. Küpseta aga mõnuga leiba, mis viib keele alla ja täidab kodu nii mõnusa lõhnaga, et paneb naabridki uudistama!

Saaremaise hommikusöögi alustalad – vormilt kelmikad vormileivad ja aegumatud põrandaleiva pätsid

Nüüd leibade juurde, mis oma lõhna ja maitsega sind sooja lapsepõlve tagasi viivad – vormileib ja põrandaleib (sulle ilmselt tuttav peenleiva nime all). Need on leivad, mis on põhiliselt tehtud rukkijahust ning kujult kas vormileivad või mõnusalt suured põrandaleiva pätsid.

Saaremaal on kaks suuremat leivatootjat ning palju pisikesi, kelle toodangut leiate nii kohvikutest kui ka näiteks Ehtne Saaremaa poest. Kaks suuremat Saaremaa leiva tootjat on Saare Leib ja Karja Pagar.

Saare Leiba hakati Kuressaares küpsetama  juba 1936. aastal. Esialgu küll teise nime all, kuid sellele vaatamata on selle maitse ajalugu pikk! Saare Leib valikusse kuulub umbes kümmekond leiba, sõltuvalt hooajast. Hooajalised leivad on Saaremaal just jõulu-emotsiooni pakkuvad leivad – täis puuvilju ja pähkleid, mis annavad leivale magusa ja eriliselt hõrgu maitse!

Klassikalisemad leivad on „Saare vormileib“, „Saare lihaleib“ ning „Borodino leib“.

Lihaleib, nagu nimigi ütleb, sisaldab lihatükikesi ja sobib hästi jõudu andvaks vahepalaks – täidab kõhu kenasti! Kellel kodusveel oma  loomad, siis just “Saare vormileib” on see, mida tihtipeale näiteks lambale või hobusele pakutakse. On midagi sõnulseletamatut külmas talveõhtus, kui lähed kargesse lauta lambale leiba pakkuma ning ta seda mõnuga mäluma hakkab.

Uuema aja leibadeks Saare leivaperes võib lugeda „Saaremaa jõululeiba“, „Saaremaa kadakajuustuleiba“ ning ka „Anni leiba“. ”Anni leib” on 2014. aastal Saaremaa ajalehe “Saarte Hääl” korraldatud koduleiva konkursi võitja.

Tegemist on puhta rukkileivaga, lisatud ei ole nisujahu – lihtne ja maitsev leib klassikalise leiva armastajale. “Saaremaa kadakajuustuleiva” maitses tunned kohe  ära saaremaised kadakad ja juustu ning piisab ainult võist, et tõeline maitseelamus saada!

Karja Pagar, nagu ka nimi ütleb, tegutseb Karjas 1993. Karja Pagar on oma maitsvad Saaremaa leivad kaheks liigitanud – vormileivad ja põrandaleivad.

Kuidas valmivad vormi- ja põrandaleivad: 

  • vormileib – tainas valmistatakse pehmem, kui põrandaleival. Vorm annab leivale küpsemise ajal õige kuju. Valmis vormileib on mahlakas ning kergelt hapukam kui põrandaleib. Vormi kuju võib olla nii nelinurke kui ka kolmnurkne. Karja Pagari valikus on näiteks olemas kolmnurksed leivad, millest saab ümmarguse leivatordi teha.
  • põrandaleib – leivataigen on tihkem ning küpsenud leib tugevama olemisega. Loomulikult on ka kuju erinev, olles natuke lapikum ning klassikalise pätsi kujuga, peale tehtud triibud või täpid.

Vormileibade juurde tagasi tulles, nagu ka ennem mainitud sai, on Karja Pagaril kahe erineva kujuga vormileivad – tavapärased nelinurksed ning moodsamad kolmnurksed.

Karja Pagari vormileibade sortimendis on lausa kümmekond leiba. On nii klassikalisemad rukkileivad kui ka porgandi- ja peedileib. Peedileib on eriti põnev Saaremaa leib, nimelt on see loodud koostöös peakokk Alar Aksaluga ning kannab uhket nime „Peakoka Peedileib“ . Peedi punased tükikesed on ilusti leiva seest näha ja muudavad leiva mõnusalt mahlakaks ning täiusliku maitse saavutamiseks pole vaja muud kui võid leivale peale määrida.

Teine juurviljaleib Karja Pagari valikus veel porgandi leib – seega oma päevast juurvilja kogust võid leibadega vabalt suurendada. Nende kahe leivaga saad anda oma leivatordile ekstrahea maitse ning ka ümmarguse kuju, mida tihti kuskilt ei leia.  Karja Pagari sortimendist ei puudu ka jõululeivad – mis on traditsiooniliselt puuviljarikkad ning kergelt magusa mekiga 

Põrandaleivad on sellised lapikud ning mõnusa pätsi kujuga, täpilise või triibulise mustriga. Karja Pagaril on need põrandaleivad nimedega  „Karja Peenleib“ ja „Saarlase Leib“ ning nendega saad kohe korralikult suure võileiva omale teha, kuna kujult on leivaviil piklikum. 

Leia oma lemmik Saaremaa leib

Kas siis Saaremaa leib on „Saarlase leib“ või „Borodino“ või hoopiski pannileib? Selle saab otsustada igaüks ise  ! Saaremaa leib on just see leib, mis toob sinule mõttesse Saaremaa, siinse hea toidu, looduse, ehtsad emotsioonid, lapsepõlve ning korraliku kõhutäie.

Nii nagu igal saarlasel on oma nägu ja tegu, on tal ka oma kindel lemmikleib! Kellele peenleib, kellele rukkileib ning on alati keegi, kes otsustab üldse näkileiva kasuks. PS! Saaremaa leibade hulgast leiad ka häid näkileibasid – mõnusalt seemnesed ning krõbedad. 

Seega tule ja leia oma lemmik Saaremaa leib! Jätku leiba!


Kui satud Kuressaarde, siis tule ja astu kindlasti meie poest läbi. Meie poest saad kauba otse Saaremaa tootjalt. Anname sulle parimad soovitused  ja ideed, kuidas ehtsaid maitseid ja tooteid oma igapäevaelus kasutada.

Meie pood asub Auriga Keskuses  – see on mandri poolt tulles kohe Kuressaarde sissesõidul. Ootame Sind iga päev.

Toode lisatud korvi.
0 toodet - 0.00