Mis on siis ikkagit need kõige-kõigemad suise Saaremaa söögid ja joogid? Kohe varrukast vastus, et leib, kala ja õlu. Leib peab olema värske, pehme, krõbeda koorikuga ja üks öite paks viilakas. Kala osas läheb lugu juba veidi keerulisemaks – kes teeb äkist, kes suitsutab, kes soolab, kes kuivatab. Mine või maadlema selle eelistuse üle. Õlu osas üheselt selge – külm olgu teine!
Vaatasime aga EHTNE Saaremaa poeperenaistega nüüd must-valgel asjale otsa ja kirjutasime välja, mis on selle aasta sooja aja TOP 10 enim ostetud toodet. Et tänane lugu liiga pikale ei läheks, tutvustame alustuseks esimest viit. Etteruttavalt võime tõdeda, et hullutav suvi pole troonilt tõuganud ühtegi vana lemmikut, kuid sellegipoolest on mõni uus tulija sihikindlalt tippu rühkinud!
Lubage esitleda:
- Ingveri-mee-sidruni shrub, Wösel Vinegar
See müstiline võlujook hakkas alles 2019.aasta novembrist nii saarlasi kui mandriinimesi hullutama. Võime kinnitada, et see pole lõppenud. Suvisel ajal tasub seda tarvitada niiviisi, et pange silmamõõdu järgi ühe suurema klaasi põhja parajalt suur sorts shrubi, siis veenduge, et (mulli)vesi on hästi külm, kallake klaasi ja leidke endale pikutamiseks üks kena vaikne koht, et teised shrubihimustajad teid lonksu nurumisega ei tülitaks.
2. Muhu leib seemnetega, Muhu Pagarid
“Mis kell leib tuleb?” “Kas saaks palun 3 pätsi mulle broneerida?” on mõned tavalised iganädalased küsimused meie poe klientidelt Muhu leiva kohta. Eks oli juba enne, kui meie poeke uksed avas, see leib üle saarte ja mandri ilmatuma kuulus, aga… Mitte igalt poolt ei saa teda ahjusoojana. Mõnikord toob peremees isiklikult kõik 30-40 pätsi kohale!
Karamellise meki, krõmpsuvate seemnete ja no võiks öelda, et kohe sellise Muhu lõhnaga leib. Vabalt võib ilma igasuguste lisanditeta kohe otsast ühe kena viilaka lõigata, aga me soovitaksime heldelt peale määrida näiteks küüslaugu ja soolakristallidega võid .
3. Pitsküpsis, Saare Leib
Kui teil pitsküpsistest halli aimugi pole, siis ilmselt ei tea te ka, mis tunne on, kui mõistus ütleb, et “Aitab küll!”, aga käsi käib muudkui karbi sisse ja suu juurde, karbi sisse ja suu juurde… Sest nende küpsistega nii kipub olema – kõik või mitte midagi. Ühtlasi on sellest saanud see “tahaks midagi head”, mille võib pimesi igale inimesele külakostiks viia. Kogu selle rammusa headuse juures on nendel küpsistel üks justkui tervislik nüanss – need on nisujahuvabad. Nii et ühinenud nisupõlgurid, ootame teid pitsküpsisele!
4. Soolaforelli viilud, Pähkla vähi- ja kalakasvatus
Mis seal salata, kuuleme meiegi, et kala tuleb ikkagi merest ju, mis kasvatuse kala te pakute siin… Ja siis lähevad poodi astudes sirgelt tagumise seina juurde, kalaleti äärde, sest Pähkla forell on puhta allikavee peal kasvanud, puhtas õndsuses. Tundlikuma maitsemeelega, kalaprofaanid, on öelnud isegi seda, et kui tavaliselt on kasvatuse kalal miskine söödamaitse juures, siis Pähkla kasvandikel mitte! Nendega on ühinenud rida peenemaid ja vähem peenemaid söögikohti, kes toovad uhkusega menüüs välja, et tegu on just Pähkla forelliga – pealinnas näiteks restoran “Leib Resto & Aed”, suvepealinnas “Gastronoom” ja heade mõtete linnas restoran “Hõlm”.
Siin pildil näete aga “Vetevana äkist”, mis sellest samast forellist tehtud. Retsepti autor on Kaljas Hoppeti kapten Pekka. Mis sinna sisse käib? Vaata siit.
5. Õuna-ingverilimonaad, Öun Drinks
Värske tulijana nii limpside maastikule kui naksti ka meie tabelisse tervitame särtsaka ingveriga õunalimonaadi. Mitte mingit tavalist, eks. Tegemist on spetsiaalselt saaremaise ja eestimaise mahe õuna väärindamiseks loodud limpsidega. Ingver on üks mitmetest lustakatest lisanditest, mida õunalimonaadide valikust leida võib. Kui seda jooki kirjeldada, siis teate ju küll ütlust “Nagu kerisele”. No vot, selle joogiga on nüüd nii, et kui on kuum ja niiske suvepäev olnud, võtate selle külmikust (enda või meie omast), tõmbate korgi maha ja lihtsalt mõnuga kulistate. Et ta on ingveriga ja lisatud suhkruta, seda ei maksa peljata. Vastupidi, kohene värskendus on garanteeritud. Suhu jääb kergelt õhetav, kuid siiski õunane mekk.
TOP 10 teises pooles läheb lugu aga uute tulijate osas põnevamaks.
Mis need on?
Varsti toome teiteni!
Seniks, palju häid suveseiklusi mõnusate maitsete maailmas!
EHTNE Saaremaa pood
Auriga Kaubanduskekuse I korrusel
E-L 10.00-20.00, P 10.00-18.00
Tel.: 5883 4799
E-post: pood@ehtne.ee
Facebook: Ehtne Saaremaa
Instagram: @ehtnesaaremaa