Kadakakoda ja Orbu talu aed
Siirupiemandate kadakakoda
Ligi 500 aasta vanuses Leedri külas keedavad siirupiemandad puhtast kaevuveest, kadakast ja suhkrust väekat jooki.
Orbu talu aia rüpes ootab suvitajaid kaasaostudeks võimas siirupisortiment, isetegemiseks põnevad töötoad ning magusad degusteerimised.
Üldinfo
Avatud: 01.06-31.08.24, E-R 10-16, L-P 11-16, muul ajal kokkuleppel.
Aadress: Orbu talu, Leedri küla, 93316 Saaremaa vald
Toodete kaasaostuks ning kuumade-külmade jookide nautimiseks astu lihtsalt sisse!
Eelbroneerimisega:
Ringkäik & Kadakakoja lugu degustatsiooniga
3 EUR/in
Ringkäik & Kadakakoja lugu degustatsiooni ja suupistetega 12 EUR/in
Kadaka kehakoorija töötuba (kuni 30 min)
kuni 10 in., 7 EUR/in.
Viikingisoola töötuba (kuni 30 min)
kuni 10 in., 6 EUR/in.
Kohvipaus 6 EUR/in.
Kohv, tee, küpsised
Leedri küla ekskursioon(EST, ENG):
bussiga, kuni 25 min, 35 EUR/grupp
jalgsi, kuni 45 min, 45 EUR/grupp
Kontakt: kadakakoda@gmail.com / +372 5822 8772
https://www.saaremaakadakasiirup.ee/
Ringkäik & töötoad
Et teada saada, miks kadakas ja sellest valmistatav siirup on sedavõrd eriline, tasub broneerida ringkäik perenaise endaga. Liisi jutustab sulle kadakate loo, räägib Orbu talu eluolust ning pakub siirupeid maitsta, soovi korral kõrvale ka head-paremat ampsata.
Eheda elamuse ja kadakase meenutuse saarelkäigust saad nii väiksema kui veidi suurema seltskonnaga kehakoorija või viikingisoola valmistamise töötoast.
Orbu talu hoovil asub mõistagi ka kadakasiirupi keedukoda ise. Selle kõrvalt leiad suveniiripoe, kus on suurim valik kadakasiirupi tooteid ning muud põnevat kaasaostuks.
Taluhoovist tasub koos giidiga põigata üle 500 aasta vanuse Leedri küla kiviaedade vahele jalutuskäigule – üks eriline küla oma tegusate inimestega.
Kadakakoda, ringkäigud ja töötoad
Kadakakojas vaaritavad siirupiemandad erinevaid soolaseid ja magusaid siirupeid ning kastmeid. Nii kohalik kui kaugema kandi rahvas tarvitab neid tervistava joogina, näiteks kuumas tees, erinevatele toitudele maitsenüansside lisamiseks või lausa helde käega jäätise peale kallamiseks.
Ringkäikudel räägib perenaine Liisi suvitajatele kadaka hingeelust, korjamisest ja kasutamisest. Ka pügamisest ja marjadest. Koos kulgetakse Orbu talu hoovil. Ringkäik lõppeb kadakasiirupite degustatsiooniga, kosutuseks värske kadakase lisandiga kaevuvesi, soovi korral kõrvale värske rukkileib, ürdivõi ja juustud.
Et ise ka käed külge lüüa, siis tasub ette võtta lihtsalt imeliselt lõhnava kadakase kehakoorija valmistamine. Toidugurmaanidele pakutakse aga viikingisoola valmistamise võimalust. Töötoa juurde saab kergeks kosutuseks paluda ka väikest kohvipausi.
Perenaine Liisi
Liisi on Saaremaal sündinud ja Leedri külas üles kasvanud. Et kõik ausalt ära rääkida, siis kadakasiirupi tegu sai alguse hoopis kuusevõrsete siirupi retseptist. Selle omanik Anu tulnud Saaremaale kokaks. Anu kohtus tulevaste siirupiemandate Mareti ja Liisiga ning valmis sai üks suur ports kadakasiirupit. Kadaka korjab Orbu talu pererahvas ise tuultele avatud mererannikult, siirup valmib taluhoovil keedukojas.