Epi talu
Epi talu – hoidistamise meistriklass
Mitte just iga moosikeetmise taga ei ole toiduainete tehnoloogia insener.
Muratsi kalurikülas puupliidi ees aga on küll – perenaine Inge isiklikult. Epi talus saab selgeks, kuidas ilma üleliigse suhkru ja muu ebavajalikuta pista purki ja seal ka säilitada kodumaiste suveviljade parimad osad.
Üldinfo
Avatud: etteteatamisel juuni-august.
Aadress: Kuressaare Jäätis OÜ, Muratsi,93859 Saare maakond
Kaasaost & degusteerimine talus:
Üksikkülastajad kuni 10 in.
Grupp kuni 30 in.
Degusteerimise hind 2 EUR/in., kui ostetakse tooteid kaasa.
Kohapeal toodete müük, taluõue kohvituba, ettetellimisel koogid-pirukad.
Keeled: EST
Kontaktinfo: +372 5348 1530 / inge.uulits@gmail.com / FB Epi talu hoidised
Taluhoov & Maitsmine
Epi talu hoovil roheluse rüpes asub vahva kohvituba, kus pakutakse nii teed, kohvi, koduküpsetatud vahvleid kui ettetellimisel ka kooke ning pirukaid.
Degusteerimise käigus on võimalik tutvust teha kuni 17 erineva hoidisega, mille hulgas nii (juustu)moosid, marmelaadid kui marjaketšupid. Hea-parema mekkimise teeb põnevaks aga perenaise vägev teadmistepagas nii tehnilistes nüanssides kui praktiku kogemustes.
Lisaks eelmainitud hoidistele, pakub talu kaasaostuks ka erinevaid kohalikke taimeteesid nagu pärnaõis, nurmenukk ja vaarikavarred.
Hoidiste degustatsioon
Epi talu asub Muratsi kalurikülas põlispuude rüpes. Talumajas puupliidil üle 15 aasta tegutsenud tunnustatud koduköögis valmib muljetavaldav valik hoidiseid: moosid nii pudrule kui erinevatele juustudele, ketšupid grill-liha kõrvale ning keedised röstsaiale määrimiseks. Kõikides hoidistes kasutatakse võimalikult saaremaist. Mida kodusaar kätte ei anna, seda tellib perenaine Inge mujalt Eestist. Sünnilt saarlasena, on Inge peres põlvest-põlve olnud au sees koduaiasaaduste väärindamine. Tänu sellele ja omandatud haridusele, teab ta täpselt, mida üks või teine mari hoidistamisel nõuab. Oma toodetes kasutab Inge mahe roosuhkrut ning sõltuvalt marjast, on seda lisatud vaid kuni 15%. Degustatsiooni ajal jagab perenaine tehnoloogilisi nõuandeid ja hoidiste säilitusnippe. Külaskäik Epi tallu on üheaegselt maitsev elamus ning hariv tutvustus kohati hääbuvast koduköögikunstist – hoidistamisest.
Epi talu perenaine Inge
Inge juured on sügaval Saaremaal. Et hoidistamisel on peres põlvest-põlve tähtis koht olnud, oli ka sahvrist alati kevadeni omavalmistatud moose, kompotte ja hoidiseid võtta. Toiduainete tehnoloogia insenerina pole tööpuudust kunagi olnud, isegi kondiitritsehhi koos kohvikuga sai Kuressaares peetud. Nüüd pensionipõlves hoiab tragina stabiilse kvaliteedi ja tunnustatud maitsetega toodete valmistamine.