Kui oled meil Auriga keskuses juba külas käinud, siis oled ehk märganud, et poe keskosas on kohe mitu riiulit suuremate ning väiksemate pudelite-purgikeste alla mattunud. Sellel on täiesti eluline ja oluline põhjus – siinmail tehakse lihtsalt väga paljudest erinevatest saare andidest imehäid ning maitsekaid siirupeid, mis on leidnud tee nii kodukokkade riiulitele, restoranide menüüdesse kui kokteiliklaasidesse.
Et asjadest rääkida nii, nagu nad päriselt on, küsisime Saaremaa kahelt suurte kogemustega siirupitegijalt, mida siirupiteos arvesse peaks võtma ning mis on asja võlu.
Lääne-Saaremaal pea 500 aasta vanuses Leedri külas keedetakse ainulaadset kadakasiirupit, mis on justkui kodumaine versioon Kanada vahtrasiirupist.
Saaremaa Kadakasiirupi emand Liisi Kuivjõgi naudib siirupitegu algusest lõpuni. Korjele minek mere äärde ning nautida kadakate ja mere tervitust iga ilmaga. Korjajatel kõikidel on omad kadakapügamise võtted. Pealtnäha kerge tegevus võtab aga naha tegelikult korralikult soojaks.
Suurim väljakutse on kadakatõmmise valmistamine – et maitse, lõhn ja tekstuur oleksid täpselt samasugused nagu aastaid tagasi puupliidi peal väikestes pottides keetes. Nüüd valmistatakse siirupit juba uues ja uhkes Kadakakojas suurtes elektrikateldes. Lisaks klassikasele kadakatõmmisest valmistatud siirupile on nüüdseks sortimendis pea 20 erinevat nii magusate kui soolaste toitude valmistamiseks mõeldud siirupit. Siirupeid kasutatakse maitsva lisandina nii taimeteedele, jäätisele, magustoitudele, liharoogadele kui ka saaremaistest kehahoolitsustes.
Saaremaa teises otsas, Orissaares toimetab siirupite ja muu põnevaga aga Ideafarmi perenaine Maria Kaljuste. Maria ütles meile seda, et siirupiteo juures on olulised kolm asja:
- Kuidas meelitada toormaterjalist kõige rohkem iseloomulikku maitset välja ilma, et saaks kaasa soovimatuid maitseid ja parkaineid.
- Kuidas säilitada maitset kaua heana siirupis ilma, et seda liialt kuumutaks või üleliia palju suhkrut panna.
- Teadliku tarbija kasvatamine, kes mõistab toote koostisosadel vahet teha. Näiteks, et ilma suhkruta siirup ei säilu. Et ilma lisaaineteta võib siirupi värv näiteks valguse käes muutuda. Et erinevad suhkrud muudavad nii põhitooraine maitset kui värvi.
Ideafarmi kateldes valmivad siirupid hooajalistest marjadest ning muudest andidest – roosiõitest, piparmündist, kukerpuust, leedriõiest, angervaksast, pihlakast ja paljust muust.
Mida siis ikkagi siirupitega teha?
Meie soovitused:
- Lisa maitseks teele või valmista mulliveega limonaadi. Proovi Popi ökotalu “Terviseks” teesegu kadakasiirupiga
- Maitsesta nii kokteile kui mokteile. Näiteks soovitame kuusevõrsesiirupit katsetada alkoholivaba džinni Flâneur‘iga.
- Lisa karamellise meki saamiseks marinaadidele või glasuuriks kalale ning lihale.
Suurima valiku siirupeid leiad meie esinduspoest, kuid nii mõndagi head-paremat on sätitud e-poe riiulile just SIIA.
EHTNE Saaremaa pood
Auriga Kaubanduskeskuse I korrusel
E-L 10.00-20.00, P 10.00-18.00
Tel.: 5883 4799
E-post: pood@ehtne.ee
Facebook: Ehtne Saaremaa
Instagram: @ehtnesaaremaa