Tavapärasest tatrast eristab toortatart välisel vaatlusel eelkõige värv. See ei ole mitte pruun, vaid roheline. Pruuni tatra kestad on eemaldatud kuumutades, seepärast muutub ka terade värv pruuniks. Ühtlasi läheb kuumutamisel kahjuks kaotsi palju tatra imetabaselt väärtuslikke toitaineid.
Toortatra puhul kuumutamist ei toimu, kestad eemaldatakse muul viisil, peamiselt kuivkoorimise teel. Nii säilib tatras oluliselt rohkem toitaineid. Toortatra maitse on pehmem ja mahedam kui pruuni tatra maitse. Toortatar valmib kiiremini. Kes veel toortatart pole proovinud, tehke seda kindlasti. Ja paljud neist, kes proovinud, ilmselt ongi juba vahetanud toortatra senikasutatu vastu välja.
Sellesama risotolaadse roa sees saavad toortatra terad just parasjagu valmis vaid 20 minutiga. Omapärase ning tugevama maitse saad, kui kasutad tavalise õli asemel tudraõli. Seened sobivad tatraga imehästi, nende koosluses ei tule pettuda ka selle toidu puhul.
Tulemus – IMEMAITSEV!
KOOSTISOSAD (4-le):
4 sl oliiv-, rapsi- või tudraõli
200 g Mo Saaremaa võid
3 sibulat
5 küüslauguküünt
400 g Karmeli toortatart
3 dl valget veini (nt Ideafarmi Paradiisiõunavein)
700 ml kuuma köögiviljapuljongit
100 g riivitud Old Saare juustu
250 g Sworbe shiitake seeni
Serveerimiseks riivitud Old Saare juustu, hakitud peterselli või murulauku, musta pipart
Alari soovitus: Kui soovid rohkem intensiivsemat seenemekki, siis lisa 30 g (suur peotäis) kuivatatud puravikke või shiitake seeni. Lisa 2 dl keevat vett ja lase 30 min. seista. Lisa kurnatud seened tatrotole.
VALMISTAMINE:
Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta paksupõhjalises potis õli ja 100 g võid. Prae madalal kuumusel sibul ja küüslauk läbipaistvaks. Lisa tatar. Kuumuta segades nii, et kõik tatraterad oleksid rasvainega kaetud ja kuumeneksid läbi. Vala peale vein, lase paar minutit keeda. Lisa kulbitäie kaupa puljongit. Enne järgmise kulbitäie lisamist peab vedelik olema tatrasse imbunud. Sega peale igat ja enne järgmist lisamist tatart, et sellest eralduks võimalikult palju tärklist, mis muudab toidu risottole omaselt kreemjaks.
Prae vahepeal shiitake seened 80-100 g võiga.
Tatra parajale pehmenemisele kulub kokku umbes 20 minutit. Selle ajaga peaks olema ka kogu puljong ära kasutatud.
Lõpuks lisa roale tükkidena või ja riivitud juust. Klopi lusikaga toidu sisse.
Serveeri kohe pärast valmimist. Serveerides tõsta igale portsule praetud seeni, raputa peale peterselli või murulauku ning riivjuustu.
Jahvata lõpuks veel peale värsket musta pipart.
Tatrotot võid serveerida koos mädarõika toorjuustuga õuna-porgandisalatiga. Lihasõpradele soovitame proovida aga Saaremaa sea sisefileed.
Kel ruumi veel magustoiduks, siis lihtne ja ajatu õunakrõbedik ehk õuna crumble koos Muhu Jäätise Wabriku leiva-vaniljejäätisega on apseluutselt kindla peale minek!
EHTNE Saaremaa pood
Auriga Kaubanduskekuse I korrusel
E-L 10.00-20.00, P 10.00-18.00
Tel.: 5883 4799
E-post: pood@ehtne.ee
Facebook: Ehtne Saaremaa
Instagram: @ehtnesaaremaa